Rubrik: Mitt liv i stora drag♥

EDIT: Det va min kära vän Jossan som gästblogga lite grann... ;)


En hamburgare är en maträtt bestående av en platt köttfärsbiff av nötkött mellan två halvor av en bulle bröd. I regel används vitt bröd, men även fullkornsvarianter finns. Hamburgare säljs ofta som snabbmat på hamburgerrestauranger. Det har utvecklats många varianter av hamburgare, en sådan är fiskburgaren, en panerad fiskfilé mellan två bröd eller den vegetariska hamburgaren, vegburgaren, som ofta istället består av en biff gjord av vegetabiliska produkter som t.ex. sojaprotein, quorn eller blandade grönsaker mellan två brödhalvor. Ytterligare en variant är parisaren, som innehåller en korvskiva i stället för köttfärs.

Historik [redigera]

Hamburgaren kom till USA i med tyska immigranter från Hamburg i slutet av 1800-talet. Först var det en hackad biff, Hamburg Steak, senare tillkom även brödet, Hamburger (Sandwich).

Sveriges första hamburgerbar var Burger-Grill i Helsingborg, belägen vid Gröningen där Stadsteatern nu står. Denna invigdes 1956 av prins Bertil, som inmundigade restaurangens och kanske Sveriges första hamburgare. Med Burger-Grill startade en trend av snabbmatsrestauranger efter amerikanskt mönster, som sedan snabbt spred sig över landet.[1]

På hamburgerrestauranger serveras hamburgare ofta med pommes frites och läskedryck. Hamburgaren förtärs på hamburgerrestaurangerna genom att den hålls i handen, ofta omslagen i en bit papper, eller som en "hamburgertallrik", där man äter med bestick.

Etymologi [redigera]

Inom lingvistiken utgör hamburgaren ett typexempel på ett intressant fenomen; förskjutning av avledning. Ordet hamburgare består ursprungligen av två led - hamburg och -are. Denna avledning har senare kommit att ändras i takt med att ordet används mer frekvent. Idag används leden ham och burgare för sig, så att man kan skapa nya burgare, till exempel ostburgare, eller fiskburgare. Förledet ham har alltså snarare fått betydelsen kött, än som ursprunget antyder, signalera om att rätten kommer från Hamburg.

 

 


Kommentarer
Postat av: NATHALIE - blogg om allt

tttack, desamma! :D

2011-01-21 @ 18:56:36
URL: http://nnathis.blogg.se/
Postat av: josefine

sv . Tack så mycket :)

2011-01-21 @ 19:54:46
URL: http://lillajusse.blogg.se/
Postat av: Linas blogg

SV: Ja visst är den, jag föll för den direkt =)

2011-01-21 @ 19:59:48
URL: http://lvdp.blogg.se/
Postat av: alice

fin blogg :)

2011-01-21 @ 21:12:31
URL: http://alicelarsdotter.blogg.se/

Design by: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0